Vaccination

Vaccination är enkelt i Stockholm eftersom det finns massor av mottagningar. Många behöver vaccinera sig inför utlandsresan och söker efter vaccination i Stockholm. Vilka vaccin man behöver beror på var man ska åka, hur länge man ska stanna samt i vilka områden man ska vistas – besök en mottagning för vaccination i Stockholm för råd. Om man ska till Phuket och ligga på stranden en vecka så skiljer sig rekommendationerna från om man ska resa runt under två månader, men detta kan man få hjälp med när man tar en vaccination i Stockholm.

Många som ska resa utomlands har frågor om vaccination. I Stockholm finns många mottagningar som kan hjälpa den som ska resa utomlands med att få ett fullgott skydd. Generellt bör man ha det grundskydd som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet. Om en person inte tagit alla vaccin som ingår där så bör detta ses över. Sedan kan det vara bra att komplettera med ytterligare vaccinationer, men det beror på var man ska åka, hur länge man ska stanna samt i vilka typer av miljöer man ska röra sig. Om man ska vistas längre perioder på landsbygden eller där det förkommer mer sjukdomar så kan det vara en god idé att vaccinera sig mot saker som man kanske inte behöver om man bara vistas en kortare tid i en stad.

Vaccination i Stockholm – resmål Thailand

Många svenskar reser till Thailand. Det är ett populärt resmål av många anledningar, men en av dem är definitivt de otroligt vackra stränderna. Den som ska resa till Thailand bör vara vaccinerad mot sjukdomar som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet som:

 • Stelkramp, difteri, kikhosta, polio, mässling, påssjuka, röda hund. Den som ska besöka Thailand en kort period bör även vaccinera sig mot Hepatit A.
 • Om man ska stanna lite längre i Thailand och kanske resa runt så bör man även vaccinera sig mot Hepatit B. Om man har varit i ett land där Gula febern förekommer så är det obligatorisk att vara vaccinerad mot Gula febern. Den som ska stanna ännu längre bör även överväga att vaccinera sig mot tyfoid, japansk encefalit och rabies. Malaria förekommer i vissa områden i Thailand och om man ska vistas där så kan vaccination mot malaria vara aktuellt. Man bör alltid skydda sig mot myggbett så myggor kan bära på sjukdomar.
Sicilien

San Vito Lo Capo ligger ca. en timmes bilresa väster om Palermo och nordväst om Siciliens flygplats, Punta Raisi Airport och ca. 40 km från Trapani. Stadens gatunät ser ut att ha samma struktur som i nordafrikanska städer. Ett kvadratiskt gatunät, hus på två eller tre våningar – de flesta med fint tak och i ljusa färger. Landskapet omkring staden är något av det mest pittoreska man kan förvänta sig på Sicilien. Höga klippor i bakgrunden av den fantastiskt barnvänliga sandstranden som är prydd med palmer. De skiljer staden från det azurfärgade vattnet i San-Vito-bukten.
Bland sevärdheterna i denna stad rekommenderar vi ett besök i den stora normanska domkyrkan med tillhörande torg. Byggnaden var ursprungligen en saracensk fästning och dess imponerande profil framträder tydligt i stadens skyline. Domkyrkan tillägnades senare stadens helgon San Vito och det var runt denna kyrka som staden utvecklades i början av 1700-talet.

Befolkning ökar

Här råder ett rätt dämpat liv – det bor knappt 4 000 människor i staden, inklusive de i små samhällen runt om staden – fram till dess att palermo-borna slår till på sommaren. Det är nämligen under sommarmånaderna som staden först utnyttjar hela sin logi-kapacitet, då det kan vara upp till 100.000 människor om dagen i staden, allra mest under den italienska industri-semestern i augusti. Bor man här under dessa perioder, ska man vara beredd på att dela stranden med andra semestrande sicilienare och ljudnivån är rätt hög. Resten av året är här lugnt och tyst, varför vi hellre vill rekommendera boende och utflykter hit under denna lugnare period.

Trivsam stad

I själva San Vito Lo Capo finns det flera goda matställen för alla sorts plånböcker. Trots närheten till vattnet är specialiteten i staden inte fisk, utan cous-cous som också det har afrikanska rötter. Det sägs att sjömän från Sicilien och Algeriet tagit med sig denna tradition till staden, vilket man firar med en cous-cous-festival i slutet av september, till vilken kockar och musiker från hela Medelhavet kommer för att bereda denna smakfulla rätt på många olika sätt och vis.

Öster om Capo San Vito ligger naturreservatet Riserva dello Zingaro. Detta område är täckt med den från Medelhavsområdet så typiska växt macchia, bortsett från små bukter och sandstränder med röda granatklippor. Riserva dello Zingaros befolkade centrum är ett litet samhälle med namnet Scopello. Det är inte en riktig stad utan en samling fiskehus med tillhörande baglio, en lokal byggnad med innergård. Här finns ett litet trevligt café, ett bageri och två restauranger, varav den ena har en praktfull terrass med utsikt över la Tonnara, där man en gång i tiden slaktade tonfisk. De bästa stränderna finns dels i San Vito, där det är väldigt rent, men de allra bästa ligger i Zingaro. Där finns allt: vegetationen, de fridlysta djuren och havet som verkligen är cristallino.

Paris

För den som är i färd att bege sig till Paris finns åtskilligt att ta del av! Staden har en underbar historia med en arkitektur som inte går att finna överallt. Här samlas en del av alla kulturella upplevelser som väntar besökare.

 • Eiffeltornet i Paris – Öppet – Hissen är öppen alla dagar från 9.30-23.45, längre öppettider på sommaren. Trapporna är öppna 9.30-18.30, något längre på sommaren.

 • Triumfbågen – Place de l’Étoile

 • Notre Dame – 255 trappor, öppet för besök från 9.30

 • Louvren – Museum över antikviteter och klassisk och nyare konst.

 • Versailles – Slottet är öppet tisd-sönd 9.30 till 17.30. Längre på sommarn.

 • Sacre Couer – Ligger i Montmartre-området

 • Jardin des Plantes Paris – En botanisk trädgård som ligger vid Seines strand i 5ème arrondissement och täcker hela 28 hektar

 • Jardin du Luxembourg – Trädgården är en slottspark i Quartier Latin

 • Quartier Latin – Ligger vid Sorbonne Universitetet i 5e (och viss del 6e) arrondissement i Paris – Området är känt för sina många mysiga små restauranger och bistron längst de trånga gatorna

 • France Miniature – Utan för Paris finns en miniatyrpark som inehar många av de kändaste landmärkena i Frankrike.

 • Sainte-Chapelle – Ett gotiskt kapell som ligger på Île de la Cité i Paris

 • Musee Rodin – Du tar dig dit med Metron till stationen Varenne. Museet är öppet tisdag-söndag 10.00-17.45

 • Pompidou – ett franskt nationalmuseum för samtida konst.

 • Musée d’Orsay – På den västra stranden om floden Seine.

 • Champs-Élysées – En av världens mest kända boulevarder

 • Moulin Rouge – Kabareernas högborg, i närheten av statsdelen Montmarte.

 • Place de la Concorde – I den västra änden av Champs-Èlyssés ligger torget Place de la Concorde

 • Parc de la Villette – Största parken i Paris

 • Les Halles – Underjordiskt köpcentrum.

 • Palais de Chaillot – Här ryms tre spännande museer.

 • Place des Vosges – Paris mest romantiska torg

 • Hôtel des Invalides – En intressant samling byggnader som innehar både militärmuseum, monument, sjukhus och ålderdomshem. Kyrkan Église du Dôme utmärker sig dock med sin vackra guldprydda kupol. Under kyrkan finns Napoleon Bonapartes sarkofag.