Sicilien

San Vito Lo Capo

San Vito Lo Capo ligger ca. en timmes bilresa väster om Palermo och nordväst om Siciliens flygplats, Punta Raisi Airport och ca. 40 km från Trapani. Stadens gatunät ser ut att ha samma struktur som i nordafrikanska städer. Ett kvadratiskt gatunät, hus på två eller tre våningar – de flesta med fint tak och i ljusa färger. Landskapet omkring staden är något av det mest pittoreska man kan förvänta sig på Sicilien. Höga klippor i bakgrunden av den fantastiskt barnvänliga sandstranden som är prydd med palmer. De skiljer staden från det azurfärgade vattnet i San-Vito-bukten.
Bland sevärdheterna i denna stad rekommenderar vi ett besök i den stora normanska domkyrkan med tillhörande torg. Byggnaden var ursprungligen en saracensk fästning och dess imponerande profil framträder tydligt i stadens skyline. Domkyrkan tillägnades senare stadens helgon San Vito och det var runt denna kyrka som staden utvecklades i början av 1700-talet.

Befolkning ökar

Här råder ett rätt dämpat liv – det bor knappt 4 000 människor i staden, inklusive de i små samhällen runt om staden – fram till dess att palermo-borna slår till på sommaren. Det är nämligen under sommarmånaderna som staden först utnyttjar hela sin logi-kapacitet, då det kan vara upp till 100.000 människor om dagen i staden, allra mest under den italienska industri-semestern i augusti. Bor man här under dessa perioder, ska man vara beredd på att dela stranden med andra semestrande sicilienare och ljudnivån är rätt hög. Resten av året är här lugnt och tyst, varför vi hellre vill rekommendera boende och utflykter hit under denna lugnare period.

Trivsam stad

I själva San Vito Lo Capo finns det flera goda matställen för alla sorts plånböcker. Trots närheten till vattnet är specialiteten i staden inte fisk, utan cous-cous som också det har afrikanska rötter. Det sägs att sjömän från Sicilien och Algeriet tagit med sig denna tradition till staden, vilket man firar med en cous-cous-festival i slutet av september, till vilken kockar och musiker från hela Medelhavet kommer för att bereda denna smakfulla rätt på många olika sätt och vis.

Öster om Capo San Vito ligger naturreservatet Riserva dello Zingaro. Detta område är täckt med den från Medelhavsområdet så typiska växt macchia, bortsett från små bukter och sandstränder med röda granatklippor. Riserva dello Zingaros befolkade centrum är ett litet samhälle med namnet Scopello. Det är inte en riktig stad utan en samling fiskehus med tillhörande baglio, en lokal byggnad med innergård. Här finns ett litet trevligt café, ett bageri och två restauranger, varav den ena har en praktfull terrass med utsikt över la Tonnara, där man en gång i tiden slaktade tonfisk. De bästa stränderna finns dels i San Vito, där det är väldigt rent, men de allra bästa ligger i Zingaro. Där finns allt: vegetationen, de fridlysta djuren och havet som verkligen är cristallino.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *